Storitve za raziskovalce

E-identiteta in e-pošta

E-identiteta in e-pošta

AAI-račun je vaš uporabniški račun, s katerim se lahko prijavite v spletne storitve Arnesa in drugih ponudnikov, ki omogočajo možnost AAI-prijave. V vaši organizaciji (fakulteta, knjižnica, institut, raziskovalni laboratorij) vam lahko dodelijo tudi možnost uporabe e-poštnega naslova. Za pridobitev AAI-računa povprašajte pri informatiku ali v računalniškem centru vaše organizacije.

Pridobitev AAI-računa

AAI-račun pridobite v vaši organizaciji. AAI-račun je običajno sestavljen iz imena in priimka, znaka »@« in domene organizacije, npr. »ime.priimek@domena.si«. Za pridobitev AAI-računa povprašajte pri informatiku vaše organizacije.

Arnesovo uporabniško ime lahko pridobite tudi zasebni raziskovalci, ki izpolnjujete kriterije upravičenosti do storitev Arnesa.

Z AAI-računom se lahko prijavite v Arnesove storitve, omrežje eduroam in storitve drugih ponudnikov.

Raziščite Arnesove storitve          Pomoč uporabnikom

Pridobitev e-poštnega naslova

Računalnikar ali informatik v vaši organizaciji vam dodeli e-poštni naslov. Do poštnega predala lahko dostopate z uporabniškim imenom prek Arnesove spletne pošte ali prek priljubljenega odjemalca za e-pošto. Arnesova e-pošta vam zagotavlja 20 GB prostora, je brez oglasov in omogoča najvišjo stopnjo zasebnosti.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Osebna digitalna potrdila

Z AAI-računom si lahko ustvarite osebno digitalno potrdilo, ki ga lahko uporabljate za šifriranje e-pošte in digitalno podpisovanje e-sporočil ter dokumentov. Izdaja osebnega digitalnega potrdila je možna samo za e-naslove, ki vsebujejo domeno, ki pripada posamezni organizaciji.

Pomoč uporabnikom

Distribucijski seznami

Distribucijski seznami vam omogočajo preprosto pošiljanje e-pošte z enega naslova na več naslovov hkrati, na primer sodelujočim v raziskavi. Tako vam ni treba vedno znova vpisovati vseh prejemnikov. Seznam prejemnikov lahko urejate sami. Določate lahko, kdo ima pravico pošiljanja e-pošte na seznam in se tako zaščitite pred neželeno pošto. Z distribucijskimi seznami ne kršite pravil elektronske komunikacije po e-pošti in tako vaša sporočila ne bodo označena kot neželena pošta.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Povezava v omrežje

Povezava v omrežje

Brezžični dostop do interneta doma in v tujini

Z AAI-računom lahko gostujete v največjem izobraževalnem in raziskovalnem brezžičnem omrežju eduroam, ki vam je na voljo v več kot 100 državah.

Če je vaša organizacija vključena v eduroam, se lahko s prenosnikom ali mobilno napravo z uporabo vašega AAI-računa na preprost način povežete v brezžično omrežje katere koli organizacije, ki ima vzpostavljen sistem eduroam. Omrežje eduroam s šifriranjem zagotavlja, da je vaše gostovanje v omrežju vedno varno.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Namenske optične povezave

Znanstveni projekti lahko zahtevajo stalne ali začasne zmogljive povezave do določenih storitev kot so superračunalniki, do drugih inštitutov, tujih univerz, raziskovalnih oddelkov gospodarskih družb, ki se nahajajo v Sloveniji, v Evropi ali na drugih kontinentih.

Raziskovalcem se odpirajo možnosti vzpostavitve ločenih namenskih in zmogljivih povezav do raziskovalnih omrežij na drugih celinah, če so projekti upravičeni do uporabe omrežja ARNES in omrežja GÉANT.

Če ima vaš znanstveni projekt potrebe po opisanih namenskih in/ali zmogljivih povezavah, nas kontaktirajte na e-naslov svetovanje@arnes.si, da se na informativnem pogovoru pogovorimo o možnostih sodelovanja.

Gostovanje infrastrukture

Gostovanje infrastrukture

Raziskovalcem ponujamo storitve gostovanja infrastrukture na strežnikih, ki so hitri, zanesljivi, predvsem pa varni. Omogočamo vam veliko diskovnega prostora in neomejen prenos podatkov. Z gostovanjem infrastrukture se izognete stroškom za vzdrževanje in nakup strojne opreme.

Gostovanje strežnikov

Strežnik po meri vam omogoča gostovanje virtualnega strežnika. Strežnik vam omogoča prilagoditev in nadzor nad delovanjem. Izberete lahko operacijski sistem in različne zmogljivosti. Uporaba je namenjena namestitvi spletnih in drugih aplikacij.

Raziskovalci članic omrežja ARNES lahko pridobite virtualni strežnik z dvema procesorjema, 40 GB diskovnega prostora, 4 GB delovnega pomnilnika in zmogljivo povezavo 1 Gb/s. Na podlagi vaše utemeljitve vam lahko vire povečamo do največ 4 virtualne CPE, 8 GB RAM-a in 160 GB diskovnega prostora. Večjim projektom lahko dodelimo 8 virtualnih CPE, 16 GB RAM-a in 250 GB diskovnega prostora. Za svoje strežnike lahko pridobite tudi brezplačna overjena digitalna potrdila, ki omogočajo varen prenos podatkov med strežniki in uporabniki. Za razširitev diskovnega prostora uporabite Arnes Shrambo.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Gostovanje diskovnega prostora

Arnes Shramba vam omogoča, da raziskovalci na Arnesu pridobite diskovni prostor, ki ga lahko uporabite za hranjenje podatkov ali shranjevanje varnostnih kopij. Svoj strežnik prek protokola s3 povežite z oddaljenim diskom ali do podatkov dostopajte s spletnim vmesnikom. Za hrambo podatkov vam na Arnesu dodelimo 1 TB prostora in ga po potrebi povečamo do 10 TB.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Infrastruktura za visokozmogljivo računanje

Infrastruktura za visokozmogljivo računanje

Najzahtevnejšim uporabnikom, ki delajo z računsko zahtevnimi obdelavami podatkov in kompleksnimi algoritmi, na Arnesu omogočamo uporabo naše superračunalniške gruče. Gruče uporabljajo vmesno programsko opremo in za uporabnika delujejo kot homogen superračunalnik. Z njegovo pomočjo lahko raziskovalec veliko hitreje in učinkoviteje rešuje računsko zahtevne naloge.

Uporaba Arnesove superračunalniške gruče

Slovenski raziskovalci in študenti lahko za visokozmogljivo računanje uporabite superračunalniško gručo, ki jo upravljamo na Arnesu. V gručo je vključen tudi sestav, ki podpira paralelno visoko zmogljivo računanje – HPC. Uporaba Arnesove računske gruče je namenjena tudi preizkušanju uporabe tehnologije gruč na raziskovalnih področjih ter učenju uporabnikov in sistemskih upraviteljev za uporabo tehnologije na novih raziskovalnih področjih.

Pomoč uporabnikom

Izobraževanja

V sklopu Nacionalnega kompetenčnega centra vam nudimo brezplačna izobraževanja o rabi superračunalnikov s posebnim poudarkom uporabe tehnologije na različnih znanstveno-raziskovalnih področjih.

Na storitev

Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje – SLING

Omogočamo vam povezovanje v Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje  – SLING, v sklopu katerega lahko koristite tudi Arnesovo računsko gručo, ki že leta pomaga pri izračunih za eksperiment ATLAS v CERN-u. Povežemo vas tudi z najzmogljivejšim slovenskim superračunalnikom EuroHPC Vega in drugimi evropskimi superračunalniki.

Arnes koordinira delovanje omrežja SLING, zastopa Slovenijo v evropski iniciativi za Evropsko nadomrežno infrastrukturo (EGI) in v sklopu omrežja SLING sodeluje z organizacijami CECAM, CERN, CLARIN, EGI, ELIXIR, ITER, NorduGrid in PRACE.

Na storitev

Spletišča in spletno sodelovanje

Spletišča in spletno sodelovanje

Arnesove spletne storitve so vam na voljo za objavo in posredovanje vsebin prek spleta, analizo, sodelovanje in ustvarjanje spletnih raziskovalnih skupnosti.

Ustvarjanje in upravljanje spletišč

Arnes Splet je spletno orodje, s katerim lahko hitro in preprosto izdelate spletišče ter predstavite raziskovalni projekt. Arnes Splet temelji na sistemu za spletne vsebine, tj. platformi WordPress. Vi se lahko posvetite vsebini na spletišču, za nadgradnje in varnost pa bomo namesto vas skrbeli na Arnesu.

Predstavitev orodja z možnostmi uporabe različnih vtičnikov ter namige in trike najdete na spletni povezavi splet.arnes.si.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Spletna analitika

Arnes Analitika vam omogoča vpogled v podatke o obiskovalcih vašega spletnega mesta. Z orodjem ugotovite, katere vsebine so obiskovalce spletišča najbolj pritegnile, od kod prihajajo vaši obiskovalci in kje se izgubijo. Temu primerno lahko oblikujete svojo spletno vsebino. Pri uporabi Arnes Analitike podatkov analize ne delite s tretjimi osebami, kar pomeni, da imate popoln nadzor nad podatki, posledično pa je tudi pridobivanje privoljenja za piškotke s strani obiskovalcev vaše spletne strani preprosto. Za uporabnike sistema za upravljanje s spletnimi vsebinami, Arnes Splet, je Arnes Analitika že vgrajena in tako na voljo za spremljanje dejavnosti na vaših spletnih straneh.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Spletne učilnice

V orodju Arnes Učilnice lahko ustvarite lastno digitalno sodelovalno okolje. Arnes Učilnice vam omogočajo sodelovanje na daljavo, saj vsebujejo forume, delavnice, izdelavo vprašalnikov, izmenjavo virov in videoposnetkov ter omogočajo rabo interaktivnih vsebin. Arnes Učilnice temeljijo na sistemu Moodle. Na Arnesu skrbimo za vzdrževanje in posodabljanje sistema, vi pa se lahko posvetite vsebinam, ki so pomembne za raziskovalni proces.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Pošiljanje in izmenjava velikih datotek in zbirk podatkov

Storitev Arnes Filesender vam omogoča preprosto in hitro izmenjavo izjemno velikih datotek, kot so zbirke podatkov, vse do velikosti 100 GB. Datoteke lahko delite z več prejemniki hkrati, prav tako lahko omogočite pošiljanje datotek tudi svojim sodelavcem, tudi če ne uporabljajo storitev Arnesa. Vaša e-sporočila tako ne bodo zavrnjena zaradi prevelikih prilog, obenem pa bodo vaši podatki varni tudi pred dostopom nepooblaščenih oseb, saj jih hranimo na Arnesu.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Spletno anketiranje

Arnes 1KA je brezplačno orodje za anketiranje, ki ima vključene vse napredne funkcije. S pomočjo odprtokodne aplikacije 1KA lahko na enostaven način izdelate spletni vprašalnik, izvedete spletno anketo, urejate in analizirate podatke, s kar najmanjšim številom klikov.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Spletni organizator

Arnes Planer je spletni organizator, s katerim lahko na preprost in pregleden način uskladite termin sestanka ali drugih dogodkov ter izdelate preprosto anketo.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Multimedijske storitve

Multimedijske storitve

Na Arnesu razvijamo in pomagamo pri vzpostavitvi ter delovanju različnih multimedijskih storitev, ki omogočajo dodatne možnosti za sodelovanje in širjenje znanja.

Video portal

Arnes Video je spletni portal slovenskih izobraževalnih video vsebin, kjer lahko objavljate, delite in si ogledujete video posnetke ter jih nato vključite v spletišče svojega projekta ali spletno učilnico. Portal Arnes Video vam omogoča tudi objavo posnetkov spletnih konferenc in prenosov v živo. Posnetki na portalu so kategorizirani po raziskovalnih področjih.

Na portalu Arnes Video lahko dogodke v živo prenašate na splet in s tem omogočite spremljanje konferenc, seminarjev in drugih strokovnih dogodkov širši javnosti. Uporaba je zelo preprosta, saj potrebujete le spletno ali prenosno kamero, mobilni telefon ali tablico in brezplačni program. Prenosi v živo so primerni tudi za profesionalne prenose dogodkov, lahko jih posnamete in objavite na portalu.

Na storitev          Pomoč uporabnikom za Arnes Video           Pomoč uporabnikom za prenose v živo

Spletne konference Arnes VID

Arnes VID je videokonferenčni sistem, v katerega se vam ni potrebno prijavljati. Na ta način lahko zelo hitro organizirate sestanek projektne skupine, saj z enostavnim uporabniškim vmesnikom omogoča funkcionalnosti, kot so deljenje zaslonske slike, dvigovanje rok, skupinski ali zasebni klepet.

Arnes VID vam omogoča tudi prijavo z AAI-računom in rezervacijo videokonferenčne sobe. Tako postanete moderator in onemogočite vstop drugim uporabnikom pred vašim prihodom. Prav tako vam je omogočena funkcija čakalne vrste, s katero lahko vsakega uporabnika ročno dodate v konferenco.

Spletne konference Arnes VID so vključene tudi v Arnes Učilnicah. S tem vaša spletna učilnica postane okolje, v katerem lahko s sodelavci ali udeleženci konference vzpostavite videokonferenčni stik.

Na storitev          Pomoč uporabnikom

Orodna vrstica za dostopnost